Hubert de Givenchy To Audrey with Love

Gepubliceerd op: 06-01-2017

Op donderdag 5 januari ben ik naar de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag geweest: 'Hubert de Givenchy to Audrey with love'. De Franse couturier Hubert de Givenchy is een van de grote modeontwerpers van de 20ste eeuw. Hij werkte in dezelfde tijd als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga en is dus met recht een levende legende in de geschiedenis van de haute couture. In nauwe samenwerking met Monsieur de Givenchy zelf presenteert het Gemeentemuseum een groots opgezet retrospectief van

De tentoonstelling is  deels speciaal gewijd zijn aan de bijzondere vriendschap en samenwerking tussen Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn. Deze creatieve band begon in 1953 en bleef voortbestaan gedurende Hepburns leven. Als actrice droeg Hepburn de creaties van De Givenchy in enkele van haar meest bekende films, zoals How to steal a Million en Breakfast at Tiffany’s. De tentoonstelling bevat een aantal schitterende ontwerpen van Hubert de Givenchy, deels gedragen door Audrey Hepburn, maar ook ontwerpschetsen, tekeningen, foto’s en filmbeelden.

Audrey Hepburn was niet alleen een prachtige verschijning, maar ook iemand met het hart op de juiste plaats: mooi van buiten én van binnen. Dit uit zich onder andere in haar werk voor UNICEF. Tijdens de tentoonstelling wordt hier ook uitgebreid bij stilgestaan om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van deze legendarische actrice, muze van De Givenchy en tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen. Hepburn was vanaf 1988 ambassadeur van UNICEF, de organisatie die ervoor zorgt dat kinderen in de hele wereld een goede kindertijd hebben. Ze reisde de wereld over om arme landen te bezoeken en zo de aandacht te vestigen op het belang van onderwijs en gezondheidszorg.

Voor mij is Audrey Hepburn een stijl icoon. Ik houd van haar eenvoud en toch er 'classy' uitzien. Tijdens de tentoonstelling is goed te zien dat de kleding die Givenchy voor haar ontwierp deze eenvoud ook uitstraalde. Natuurlijk geven de avondjurken een blijk van couture want we moeten niet vergeten dat deze met de hand zijn gemaakt.

Naast Audrey was natuurlijk Jacky Kennedy een liefhebber van de kleding van Givenchy. Tijdens de tentoonstelling komt de kleding die zij droeg ook uitgebreid aan bod.

De tentoonstelling is mooi opgezet met filmmateriaal, schetsen, de covers van grote magazines en natuurlijk de kleding. De tentoonstelling is een aanrader om heen te gaan!